Cookie Consent by Free Privacy Policy website 2. místo v soutěži Perníková popelnice 2020 za třídění odpadů | Holice | město neznámé energie
Úvod > Infocentrum > Aktuality > 2021 > 2. místo v soutěži Perníková popelnice 2020 za třídění odpadů

2. místo v soutěži Perníková popelnice 2020 za třídění odpadů

23. 9. 2021 | Barbora Štěpánová

Sdílet Facebook Twitter

MES6674

Už počtrnácté usilovaly obce v Pardubickém kraji o prestižní Perníkovou popelnici, tedy ocenění obcí a měst, jejichž obyvatelé nejefektivněji třídí odpad. Tentokrát se v soutěži vyhlašované Autorizovanou obalovou společností EKO-KOM, a. s., a Pardubickým krajem hodnotil uplynulý rok 2020. A v něm dominovala řada úspěšných obcí z předchozích let. Holice zde byly oceněny poprvé.

Ani letos nedovolila epidemická opatření vyhlásit nejlépe třídící obce a města v tradičním jarním termínu, pro stylové perníkové popelnice si tak zástupci samospráv přijeli do Pardubic až první podzimní den. „Na ocenění si museli kvůli známým okolnostem počkat o něco déle, důležité ale je, že příležitost poděkovat jim, přece jenom máme,“ uvedl radní Pardubického kraje zodpovědný za venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil.

Stejně jako ty předchozí byl i čtrnáctý ročník soutěže vyhlášený pro tři kategorie, podle velikosti obcí a měst. O perníkovou popelnici a finanční odměnu soutěžily obce do tří set obyvatel, střední obce do dvou tisíc obyvatel a města nad dva tisíce obyvatel. O tom, kdo se jak umístí, rozhoduje celá řada parametrů.

Hlavním kritériem pro hodnocení bylo množství vytříděného odpadu (papír, plasty, sklo, a kovy) na osobu a rok pro každou komoditu samostatně = každá obec získala body odpovídající pořadí, na kterém se umístila po srovnání výtěžností v jednotlivých komoditách. Součtem dílčích bodů za všechny komodity bylo stanoveno základní bodové ohodnocení.

"Body navíc" získaly obce a města, která splňovala další kritéria, jako je oddělený sběr čirého skla, sběr nápojových kartonů, za minimální dosaženou hustotu sběrné sítě apod. Podrobná pravidla soutěže jsou zveřejněna na webových stránkách www.ekontejnery.cz.

V kategorii nad 2 000 obyvatel získaly Holice stříbrnou medaili. Děkujeme všem Holičákům, kteří třídí odpad. Jen tak dál, ať můžeme obhájit svou novou pozici i v příštím roce! Gratulujeme také všem oceněným.

Zobrazit obrázek: MES6620
MES6637
MES6672
MES6674 (1)
MES6736
MES6737
IMG 9257
IMG 9195